Οι δυσκολίες των Εκπαιδευτικών
Έλλειψη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών
Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών εμφανίζει Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες ή Δυσλεξία, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κυρίως της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
-
αγνοούν τον τρόπο που οι δυσκολίες αυτές εκδηλώνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα γνωστικών αντικειμένων (Μαθηματικά, Φυσική, Ξένες Γλώσσες)
- δεν έχουν εκπαιδευτεί πώς να αξιολογούν και να βαθμολογούν τους μαθητές αυτούς και πολύ περισσότερο
- είτε σαν καθηγητές στο σχολείο, είτε σαν φροντιστές, δεν γνωρίζουν πως να προσαρμόζουν αυτό που διδάσκουν στη φύση της Δυσκολίας (ανάλογα με την αιτιολογία της).
Ακατάλληλα βιβλία
Με την έναρξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα σχολικά εγχειρίδια ανεβαίνουν εξαιρετικά απότομα την κλίμακα νοηματικής πυκνότητας και γλωσσικής συνθετότητας με αποτέλεσμα οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είτε να απέχουν από αυτά, είτε να χρειάζονται πολύωρη και κοπιαστική εμπλοκή των γονέων στη καθημερινή διαδικασία της μελέτης.
Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες ή Δυσλεξία είναι πρακτικά αδύνατο να παρακολουθήσουν τα βιβλία του σχολείου, καθώς αυτά τους αγνοούν.
Αποτέλεσμα: Τα συνήθως πολύ έξυπνα στρώματα αυτά του μαθητικού πληθυσμού, να αποκλείονται από την γνώση!
Ανεπαρκή Τμήματα Ένταξης
Σίγουρα οι μαθητές του Δημοτικού με Μαθησιακές Δυσκολίες ή Δυσλεξία εντάσσονται σε τμήματα Υποστηρικτικής Διδασκαλίας που στελεχώνονται από δασκάλους Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες.
Το αποτέλεσμα όμως είναι άνισο, αφού τα τμήματα αυτά είναι λίγα και αποτελούνται από ετερόκλητες ομάδες παιδιών που χρήζουν μαθησιακής υποστήριξης χωρίς να μπορεί να επιτευχθεί ένα Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.