Αποκατάσταση
Μαθησιακών Δυσκολιών
Τι είναι η αποκατάσταση
Η Αποκατάσταση είναι ένα εξατομικευμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα, συνήθως 2 φορών την εβδομάδα ή μίας φοράς για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου , που το πραγματοποιούν Ειδικοί Παιδαγωγοί, Παιδαγωγοί, Ψυχολόγοι, Φιλόλογοι, ειδικά καταρτισμένοι σε θέματα Ειδικής Αγωγής και έχοντας εκπαιδευτεί στην Μεθοδολογία Μαυροειδή.
Η Αποκατάσταση πραγματοποιείται με κατ’ οίκον συνεδρίες ή στο γραφείο μας.
Η Αποκατάσταση έχει σαν στόχο την αποτελεσματική παρέμβαση και αναμενόμενη βελτίωση στους γνωστικούς τομείς που οι δυσκολίες εμφανίζονται, Ανάγνωση, Κατανόηση, Γραφή, Ορθογραφημένη Γραφή, Παραγωγή Προφορικού και Γραπτού Λόγου, Μαθηματικά.
Απαιτείται το λιγότερο δυνατό δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται περισσότερα.
Η Αποκατάσταση δεν είναι φροντιστήριο. Αποτελεί προϋπόθεση για την λειτουργικότητα και την αυτονομία στην ακαδημαϊκή πορεία του μαθητή όσο και στην ενήλικη ζωή του.
Το Χρονοδιάγραμμα μιας Αποκατάστασης
Αξιολόγηση των Μαθησιακών Δυσκολιών
Καταλυτική θέση στη Μεθοδολογία μας, κατέχει η έγκυρη, αναλυτική, ακριβής και λεπτομερής Αξιολόγηση των Μαθησιακών Δυσκολιών του μαθητή. Τα ευρήματα της Αξιολόγησης εκτιμώνται και καταγράφονται στην Έκθεση Αξιολόγησης Μαθησιακών Δυσκολιών, ένα κείμενο – Διάγνωση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις Δημόσιες Υπηρεσίες και στο σχολείο.
Το Αξιολογικό Εργαλείο που χρησιμοποιούμε είναι μη σταθμισμένο και αποτελείται από υλικό αξιολόγησης για κάθε τάξη χωριστά από Α’ Δημοτικού μέχρι και Α’ Λυκείου. Περιλαμβάνει όλους τους γνωστικούς τομείς που οι δυσκολίες εκδηλώνονται π.χ. Ανάγνωση, Γραφή Ορθογραφημένη Γραφή, Αναγνωστική Κατανόηση, Παραγωγή
Προφορικού Λόγου, Παραγωγή Γραπτού Λόγου και Μαθηματικά.
Η Αξιολόγηση των Μαθησιακών Δυσκολιών οφείλει να αναδεικνύει όλες τις γνωστικές διαδικασίες και δοκιμασίες που περιλαμβάνονται στη διαδικασία της μάθησης, όπου είναι πιθανό να εκδηλώνονται οι Μαθησιακές Δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα να είναι σε θέση να υπαγορεύει τους γνωστικούς τομείς που θα βασιστεί η εκπόνηση ενός Ατομικού Προγράμματος Αποκατάστασης.
Συνήθως συνοδεύεται από μέτρηση του γενικότερου Νοητικού Δυναμικού με χορήγηση ψυχομετρικής δοκιμασίας (WISK-V) από ψυχολόγο, εξωτερικό συνεργάτη και αν κριθεί απαραίτητο, η εκτίμηση και άλλων δεξιοτήτων από ειδικούς επιστήμονες όπως π.χ. Λογοπεδικό, Παιδοψυχίατρο, Εργοθεραπευτή.
Επίσης, παρέχεται και η δυνατότητα Αξιολόγησης Μαθησιακών Δυσκολιών σε παιδιά και εφήβους που φοιτούν ή επιθυμούν να φοιτήσουν σε ξενόγλωσσα σχολεία ή να παρακολουθήσουν το International Baccalaureate (IB). Χορηγείται το ειδικό εργαλείο αξιολόγησης Wechsler Individual Achievement Test Τέταρτη Έκδοση (WIAT®-4 ή WIAT®-IV) το οποίο είναι σταθμισμένο και αποδεκτό από
ευρωπαϊκά και αμερικάνικα προγράμματα σπουδών.
Τέλος, προτείνεται και η συνολική εκτίμηση των Δυσκολιών από αρμόδιο Δημόσιο Φορέα.
Εκπόνηση Ατομικού Προγράμματος Αποκατάστασης
Μετά την αναλυτική Αξιολόγηση και την συγγραφή αξιολογικής έκθεσης, σειρά έχει ο σχεδιασμός του παιδαγωγικού προγράμματος, ο καθορισμός των στόχων και η επιλογή του κατάλληλου παιδαγωγικού υλικού.
Παράμετροι που συνυπολογίζονται:
τομείς αξιολόγησης
ικανότητες
γνωστική συμπεριφορά
ηλικία
κίνητρα
δεξιότητες
προσωπικότητα
φύλο
ενδιαφέροντα
φύση και εύρος δυσκολιών
Στο Πρόγραμμα Αποκατάστασης καταγράφονται και προσδιορίζονται τόσο οι μεσοπρόθεσμοι όσο και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι και δίνονται γραπτώς στους γονείς.
Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος ελέγχεται με συνεχείς εποπτείες των συνεργατών και επισταμένη παρατήρηση και αναπροσαρμογή στόχων, όπου απαιτείται.
Συγχρόνως διεξάγεται και η απαραίτητη διεπιστημονική συνεργασία άλλων ειδικοτήτων που μπορεί να εμπλέκονται σ’ αυτό, όπως ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, παιδοψυχίατροι, εργοθεραπευτές από άλλα πλαίσια αλλά και η συνεχής επικοινωνία με το σχολικό πλαίσιο.

Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης Μαθησιακών Δυσκολιών
Επιλογή Εκπαιδευτικού Υλικού
Κατόπιν, γίνεται επιλογή ή πιθανή τροποποίηση του εκπαιδευτικού υλικού αποκατάστασης ΜαΘησιακών Δυσκολιών και Δυσλεξίας που θα χρησιμοποιηθεί. Η επιλογή αυτή γίνεται με στόχο την διευκόλυνση στο μέγιστο βαθμό των στόχων της Αποκατάστασης.
Στο Αποκαταστασιακό Πρόγραμμα χρησιμοποιείται το κατάλληλο παιδαγωγικό υλικό σύμφωνο με την Μεθοδολογία Μαυροειδή στους γνωστικούς τομείς που ιεραρχούνται αναλόγως των συμπερασμάτων της Αξιολόγησης.
Το συγκεκριμένο υλικό είναι ειδικά συγγεγραμμένο και υπηρετεί την Αποκατάσταση με στόχο την άμβλυνση των δυσκολιών στους γνωστικούς τομείς που αυτές εμφανίζονται.

Αποκατάσταση - Συνεδρίες (Μαθήματα)
Το Ατομικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης καθορίζει των αριθμό και τη διάρκεια των εβδομαδιαίων συνεδριών (μαθημάτων) που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Αποκατάστασης.
Πραγματοποιούνται κατ’ οίκον συνεδρίες στην Αττική και διαδικτυακές συνεδρίες εξ’ αποστάσεως.
Υπεύθυνοι είναι οι εκάστοτε παιδαγωγοί και επιστημονικά υπεύθυνη η Α. Μαυροειδή.
Το αποκαταστασιακό πρόγραμμα των συνεδριών και οι στόχοι αυτών αποτελεί αντικείμενο υπεύθυνων παιδαγωγικών συναντήσεων, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους της ζωής του παιδιού και της οικογένειας.
Συχνές Ερωτήσεις
Ποια είναι η διάρκεια ενός Προγράμματος Αποκατάστασης;
Τουλάχιστον δύο χρόνια. Όμως συνεχίζεται και στην υπόλοιπη σχολική ζωή, είναι προσαρμοσμένο στους τομείς που το αναπτυξιακό και ηλικιακό στάδιο αλλά και η εκπαιδευτική πραγματικότητα υπαγορεύει.
Βελτιώνονται οι Μαθησιακές Δυσκολίες στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
Μεγάλη συζήτηση επ’ αυτού.
Παλιά πίστευαν πως όχι.
Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί πως, όσο οι γνωστικές λειτουργίες αναπτύσσονται και εξελίσσονται και όσο υπάρχει ειδικό παιδαγωγικό υλικό για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η παρέμβαση είναι αναγκαία και δυνατή και σημειώνει εξαιρετικά αποτελέσματα βελτίωσης σε καίριους τομείς. Απλώς, η εφηβική ηλικία μπορεί να διακρίνεται από ψυχοσυναισθηματικές διακυμάνσεις, που μπορεί να δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση του έργου.
Βελτιώνονται οι Μαθησιακές Δυσκολίες στους Μαθητές του Δημοτικού;
Βελτιώνονται, δεν εξαφανίζονται.
Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την φύση και την ένταση των δυσκολιών, τους γνωστικούς τομείς που επεκτείνονται, την ενεργή εμπλοκή του μαθητή και την αποτελεσματικότητα των “εργαλείων” παρέμβασης.