Μαθησιακές Δυσκολίες
Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Είναι οι δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά στη σχολική τους ζωή κατά την επεξεργασία και κατάκτηση του Γραπτού Λόγου. Γενικότερα, είναι η δυσκολία στην επεξεργασία των γλωσσικών πληροφοριών ενώ παρουσιάζουν φυσιολογική έως ανώτερη νοημοσύνη.
Παρουσιάζουν ελλείματα:
στη Φωνολογική Ενημερότητα
στην Επίγνωση της Σημασιολογίας του Προφορικού Λόγου
στην Επίγνωση της Μορφολογίας
Οι μαθητές με Δυσλεξία παρουσιάζουν Δυσκολίες:
στην Ανάγνωση
την Αναγνωστική Κατανόηση
την Γραφή
την Ορθογραφημένη Γραφή
την Παραγωγή Γραπτού Λόγου
τα Μαθηματικά

Συχνές Ερωτήσεις
Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε;
Οι μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν συνήθως πολύ καλή νοημοσύνη. Επίσης, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα σχολικά τους καθήκοντα και εργάζονται σκληρά. Ακόμα έχουν και θαυμαστές δεξιότητες. Το σχολικό περιβάλλον ας τις ανακαλύψει αλλά και ας τις επιβραβεύσει αναλόγως.
Ποια χαρίσματα έχουν συνήθως οι μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες;
- Ευστροφία
- Δημιουργικότητα
- Ταλέντο στην ζωγραφική / σχέδιο
- Ταλέντο στην διακόσμηση / σχεδιασμό ρούχων
- Έφεση στις κατασκευές
- Έφεση στα ηλεκτρονικά συστήματα
Τι γνωρίζουμε για την δυσκολία στην Ανάγνωση στους μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες;
Οι μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, αν και φοιτούν στο σχολείο, έχουν επίμονη δυσκολία στην Ανάγνωση. Συλλαβίζουν, κάνουν αναγνωστικά λάθη, παρουσιάζουν έντονους ή ήπιους δισταγμούς, ενώ διαβάζουν με πολύ σχετικά αργό ρυθμό ένα κείμενο.
Προσοχή!
Ο διεκπεραιωτικός αναγνώστης, ανεξαρτήτου ηλικίας, δεν είναι αναγκαία και ευχερής. Ακόμα και η ήπια δυσαναγνωσία προσδίδει κόπωση και είναι εξαντλητικά αχθοφορα.
Τι είναι η δυσκολία στην Γραφή ως Γραφοκινητική Δεξιότητα (στο γράψιμο);
Οι μικροί μαθητές έχουν συχνά μεγάλη δυσκολία στο γράψιμο, π.χ. σφίγγουν το μολύβι, πονάει το χέρι τους, γράφουν αργά, δεν μπορούν να αντιγράψουν κ.τ.λ. Η ζωή στο σχολείο με αυτήν
την δυσκολία είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να γίνει έγκαιρη εκτίμηση από εργοθεραπευτή αλλά και επιβάλλεται το ποστηρικτικό
και όχι αξιολογητικό ή τιμωρητικό πλαίσιο του σχολείου.
Τι είναι οι δυσκολίες στην Φωνολογική Γραφή;
Οι αρχάριοι γραφείς, σημαντική δυσκολία, επίσης, παρουσιάζουν στο επίπεδο της φωνολογικής γραφής, καθώς εμφανίζουν δυσκολίες στην κατάκτηση της φωνημικογραφημικής αντιστοιχίας, της αντιστοιχίας, δηλαδή, του φωνήματος και του γραφήματος (του ήχου /e/ και του γραπτού συμβόλου που αντιστοιχεί, το ε.
Το γεγονός αυτό δεν τους επιτρέπει να περάσουν εύκολα στην ορθογραφημένη γραφή.
Τι γνωρίζουμε για την δυσκολία στη Γραπτή Έκφραση;
Οι δυσκολίες στην Παραγωγή Γραπτού Λόγου δεν εκφράζονται μόνο στο αντίστοιχο μάθημα της Έκθεσης, αλλά παρουσιάζονται οπουδήποτε είναι αναγκαία η παραγωγή και η συγγραφή λόγου π.χ. στα Μαθηματικά, την αλληλογραφία, την προσωπική έκφραση κτλ.
Οι μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, παρ’ ότι έχουν ιδέες ή ξέρουν τι θέλουν να πουν, γραπτώς, παράγουν ένα μικρό κείμενο λίγων σειρών, χωρίς τελείες, με ελλείμματα στην μορφοσύνταξη, στη σύνταξη και το λεξιλόγιο.
Τι είναι η δυσκολία στην Ορθογραφημένη Γραφή;
Οι μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες πολλές φορές γνωρίζουν τους ορθογραφικούς γραμματικούς κανόνες και δεν μπορούν να τους «κωδικοποιήσουν» σε ορθογραφημένη γραφή.
Αντίθετα, τους τύπους που η ορθογραφία τούς είναι σαν «παράσταση», σαν «φωτογραφία», όπως θεματική ορθογραφία παράθυρ-, ορθογραφία Αγγλικής, μπορούν πιο εύκολα να τους
ανακαλέσουν.
Τι είναι η δυσκολία στην Αναγνωστική Κατανόηση;
Είναι εύκολο να κατανοήσουν οι μαθητές που έχουν δυσκολία στην Ανάγνωση;
Όχι.
Για τον λόγο αυτό προτιμούν αλλά και συστήνεται να είναι ακροατές μέχρι να βελτιώσουν την Ανάγνωσή τους. Ακόμα μπορεί να δυσκολεύονται στην γλωσσική επεξεργασία του κειμένου(Σύνταξη – Λεξιλόγιο) προκειμένου να προβούν στην αντίστοιχη νοηματική.
Για τον λόγο αυτό και η μελέτη των ακαδημαϊκών εγχειριδίων είναι εξαιρετικά δυσχερής και πολλές φορές ανέφικτη. Για τον λόγο αυτό συστήνεται επιτακτικά η Ειδική και Εξειδικευμένη γλωσσική μεταγραφή αυτών.
Έχουν τα παιδιά με Δυσλεξία δυσκολία στα Μαθηματικά;
Ποικίλλει η εικόνα τους. Υπάρχουν μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες που έχουν υψηλή επίδοση στα Μαθηματικά. Όμως, υπάρχουν και άλλοι, που έχουν σοβαρές δυσκολίες, παρ’ ότι η αντιληπτική τους ικανότητα είναι υψηλή.
Οξύμωρο και παράδοξο.
Συχνές δυσκολίες είναι η διάκριση των μαθηματικών συμβόλων, η εκμάθηση της προπαίδειας, η αντίληψη της ακολουθίας των αριθμών κατά την πρόσθεση και αφαίρεση, η θεσιακή αξία του κρατούμενου, κ.α.
Γιατί οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες «ξεχνούν» αυτά που μελετούν;
Οι περισσότεροι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες ή Δυσλεξία δεν μπορούν
- να κατανοήσουν ένα κείμενο πιο σύνθετο εννοιολογικά, συντακτικά ή λεξιλογικά
- να βρουν στο λεξικό τι σημαίνουν οι άγνωστες λέξεις
- να καταλάβουν στην ουσία τι λέει το κείμενο και να το μελετήσουν
- να εφαρμόσουν στρατηγικές μελέτης.
Έτσι καταφεύγουν στη στείρα και επιφανειακή απομνημόνευση, που θα έχει ξεχαστεί μέχρι το
πρωί. Άλλες φορές, εξαρτώνται πάντα από κάποιον που θα πρέπει να τούς το εξηγεί.

Πώς μπορεί ένα άτομο με φυσιολογική έως υψηλή νοημοσύνη να έχει Μαθησιακές Δυσκολίες;
Κι όμως μπορεί.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μοναδικά ξεχωριστός. Στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες η αντιληπτική ικανότητα δεν συμβαδίζει με ελλείμματα σε γνωστικούς τομείς π.χ. στην ανάγνωση, την γραπτή έκφραση και αυτό αποτελεί από μόνο του μια παραδοξότητα.
Τι είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες που απορρέουν από άλλες δυσκολίες ;
Είναι δυσκολίες που εμφανίζουν τα παιδιά στην σχολική ζωή στην διαδικασία της μάθησης κάτω από την “ομπρέλα” άλλων διαταραχών:
- από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)
- από Προβλήματα Λόγου και Ομιλίας
- από Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος
- από Νοητική Αναπηρία
- από Αισθητηριακές μειονεξίες
Τι γνωρίζουμε γι’ αυτές τις Μαθησιακές Δυσκολίες;
Εμφανίζονται στους γνωστικούς τομείς της Ανάγνωσης, της Γραφής, την Ορθογραφημένης Γραφής, της Γραπτής Έκφρασης και των Μαθηματικών αλλά με διαφορετικά συμπτώματα απ’ ό,τι
αντίστοιχα στις ειδικές, στην Δυσλεξία.
Μαθησιακές Δυσκολίες και Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας
Παιδιά που έχουν δυσκολίες στο Φωνολογικό, Μορφολογικό, Συντακτικό και Πραγματολογικό επίπεδο του Προφορικού Λόγου έχουν κατά 85% πιθανότητες να εμφανίσουν εκτεταμένες Μαθησιακές Δυσκολίες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην Πρόσληψη και Έκφραση του Γραπτού Λόγου.
Μαθησιακές Δυσκολίες και Νοητική Αναπηρία
Οι άνθρωποι που εμφανίζουν σχετική καθυστέρηση στα αναπτυξιακά του ορόσημα αλλά φοιτούν στην γενική εκπαίδευση εμφανίζουν αντίστοιχα ελλείμματα στην κατάκτηση των βασικών δεξιοτήτων που αφορούν την μάθηση.
Στους μαθητές αυτούς, στα πλαίσια ενός συμπεριληπτικού και ενταξιακού εκπαιδευτικού προγράμματος, εκτός από την παιδαγωγό παράλληλης στήριξης θα πρέπει να ακολουθηθεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.
Ποιές Μαθησιακές Δυσκολίες παρουσιάζουν οι μαθητές με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ);
Αν δεν παρουσιάζουν συνοσηρότητα με άλλες διαταραχές, τότε κυρίως παρουσιάζουν δυσκολίες στην Παραγωγή Γραπτού Λόγου, στην νοηματική επεξεργασία λογοτεχνικών κειμένων, στην κριτική και ερμηνευτική κατανόηση, και, εν γένει, στην διαδικασία μελέτης και στην χρήση πραγματολογικών πληροφορικών που επεξεργάζονται.
Μαθησιακές Δυσκολίες και ΔΕΠ - Υ
Τι να πρωτογράψει κανείς για τους μικρούς και μεγάλους μαθητές με ΔΕΠ-Υ , τους οποίους τις περισσότερες φορές τους διακρίνει η αξιοθαύμαστη ευστροφία, η ταχύτατη σκέψη, η ευφάνταστη δημιουργικότητα, η υψηλή αντιληπτικότητα και οπτική αντίληψη, αλλά, όμως, κάποιες φορές χαμηλή σχολική επίδοση. Πιθανά ελλείμματα που παρουσιάζουν είναι στην Ορθογραφημένη Γραφή, στην οργάνωση και δόμηση του Γραπτού Κειμένου, στην οργάνωση της σχολικής ζωής και της μελέτης, στην «αντοχή» για συστηματική μελέτη κειμένων, στον συντονισμό σκέψης – λόγου, στην ακολουθία σταδίων σε μια συλλογισμική διαδικασία κ.α.
Προσοχή!
Όταν ένα παιδί παρουσιάζει Δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ η μαθησιακή του εικόνα είναι πιο βεβαρυμένη.
Μαθησιακές Δυσκολίες και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Δύσκολος Δρόμος.
Οι μαθητές παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στην ανάγνωση, στην επεξεργασία και κατανόηση κειμένων, στην παραγωγή γραπτού λόγου αλλά και στην μελέτη μακροσκελών ακαδημαϊκών κειμένων καθώς και στην κατανόηση εννοιών από τον επιστημονικό χώρο των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Βιολογίας και της Ιστορίας.
Συνυπολογίζουμε και τα εμπόδια και τις δυσκολίες «ημών» των εκπαιδευτικών να αποδεχτούμε την ανάγκη προσαρμογής των εγχειριδίων, της εκπαιδευτικής μεθόδου και του τρόπου διδασκαλίας στις ειδικές εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
Ποιες είναι οι συνέπειες των Μαθησιακών Δυσκολιών;
- Αναχαιτίζουν την προσωπική ανέλιξη
- Παρεμποδίζουν την επιτυχή ακαδημαϊκή επίδοση
- Δυσχεραίνουν την προφορική και γραπτή έκφραση
- Εμποδίζουν την πρόσληψη, την κατανόηση και την αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου, όπως εμφανίζεται σε πλήθος δοκιμασιών της σχολικής εκπαίδευσης
- Ενίοτε υπαγορεύουν σοβαρά γνωστικά ελλείμματα
- Περιορίζουν και στενεύουν την ζωή των ανθρώπων
- Δημιουργούν ”πικρά”» και “στενάχωρα” συναισθήματα προσωπικής αποτυχίας

Αρχικό
Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε;
Οι μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν συνήθως πολύ καλή νοημοσύνη. Επίσης, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα σχολικά τους καθήκοντα και εργάζονται σκληρά. Ακόμα έχουν και θαυμαστές δεξιότητες. Το σχολικό περιβάλλον ας τις ανακαλύψει αλλά και ας τις επιβραβεύσει αναλόγως.
Ποια χαρίσματα έχουν συνήθως οι μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες;
- Ευστροφία
- Δημιουργικότητα
- Ταλέντο στην ζωγραφική / σχέδιο
- Ταλέντο στην διακόσμηση / σχεδιασμό ρούχων
- Έφεση στις κατασκευές
- Έφεση στα ηλεκτρονικά συστήματα
Τι γνωρίζουμε για την δυσκολία στην Ανάγνωση στους μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες;
Οι μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, αν και φοιτούν στο σχολείο, έχουν επίμονη δυσκολία στην Ανάγνωση. Συλλαβίζουν, κάνουν αναγνωστικά λάθη, παρουσιάζουν έντονους ή ήπιους δισταγμούς, ενώ διαβάζουν με πολύ σχετικά αργό ρυθμό ένα κείμενο.
Προσοχή!
Ο διεκπεραιωτικός αναγνώστης, ανεξαρτήτου ηλικίας, δεν είναι αναγκαία και ευχερής. Ακόμα και η ήπια δυσαναγνωσία προσδίδει κόπωση και είναι εξαντλητικά αχθοφορα.
Τι είναι η δυσκολία στην Γραφή ως Γραφοκινητική Δεξιότητα (στο γράψιμο);
Οι μικροί μαθητές έχουν συχνά μεγάλη δυσκολία στο γράψιμο, π.χ. σφίγγουν το μολύβι, πονάει
το χέρι τους, γράφουν αργά, δεν μπορούν να αντιγράψουν κ.τ.λ.
Η ζωή στο σχολείο με αυτήν
την δυσκολία είναι πολύ δύσκολη
και πρέπει να γίνει έγκαιρη εκτίμηση από εργοθεραπευτή αλλά και επιβάλλεται το υποστηρικτικό
και όχι αξιολογητικό ή τιμωρητικό πλαίσιο του σχολείου.
Τι είναι οι δυσκολίες στην Φωνολογική Γραφή;
Οι αρχάριοι γραφείς, σημαντική δυσκολία, επίσης, παρουσιάζουν στο επίπεδο της φωνολογικής γραφής, καθώς εμφανίζουν δυσκολίες στην κατάκτηση της φωνημικογραφημικής αντιστοιχίας, της αντιστοιχίας, δηλαδή, του φωνήματος και του γραφήματος (του ήχου /e/ και του γραπτού συμβόλου που αντιστοιχεί, το ε.
Το γεγονός αυτό δεν τους επιτρέπει να περάσουν εύκολα στην ορθογραφημένη γραφή.
Τι γνωρίζουμε για την δυσκολία στη Γραπτή Έκφραση;
Οι δυσκολίες στην Παραγωγή Γραπτού Λόγου δεν εκφράζονται μόνο στο αντίστοιχο μάθημα της Έκθεσης, αλλά παρουσιάζονται οπουδήποτε είναι αναγκαία η παραγωγή και η συγγραφή λόγου π.χ. στα Μαθηματικά, την αλληλογραφία, την προσωπική έκφραση κτλ.
Οι μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, παρ’ ότι έχουν ιδέες ή ξέρουν τι θέλουν να πουν, γραπτώς, παράγουν ένα μικρό κείμενο λίγων σειρών, χωρίς τελείες, με ελλείμματα στην μορφοσύνταξη, στη σύνταξη και το λεξιλόγιο.
Τι είναι η δυσκολία στην Ορθογραφημένη Γραφή;
Οι μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες πολλές φορές γνωρίζουν τους ορθογραφικούς
γραμματικούς κανόνες και δεν μπορούν να τους «κωδικοποιήσουν» σε ορθογραφημένη γραφή.
Αντίθετα, τους τύπους που η ορθογραφία τούς είναι σαν «παράσταση», σαν «φωτογραφία», όπως θεματική ορθογραφία παράθυρ-, ορθογραφία Αγγλικής, μπορούν πιο εύκολα να τους
ανακαλέσουν.
Τι είναι η δυσκολία στην Αναγνωστική Κατανόηση;
Είναι εύκολο να κατανοήσουν οι μαθητές που έχουν δυσκολία στην Ανάγνωση;
Όχι.
Για τον λόγο αυτό προτιμούν αλλά και συστήνεται να είναι ακροατές μέχρι να βελτιώσουν την Ανάγνωσή τους. Ακόμα μπορεί να δυσκολεύονται στην γλωσσική επεξεργασία του κειμένου(Σύνταξη – Λεξιλόγιο) προκειμένου να προβούν στην αντίστοιχη νοηματική.
Για τον λόγο αυτό και η μελέτη των ακαδημαϊκών εγχειριδίων είναι εξαιρετικά δυσχερής και πολλές φορές ανέφικτη. Για τον λόγο αυτό συστήνεται επιτακτικά η Ειδική και Εξειδικευμένη γλωσσική μεταγραφή αυτών.
Έχουν τα παιδιά με Δυσλεξία δυσκολία στα Μαθηματικά;
Ποικίλλει η εικόνα τους.
Υπάρχουν μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες που έχουν υψηλή επίδοση στα Μαθηματικά.
Όμως, υπάρχουν και άλλοι, που έχουν σοβαρές δυσκολίες, παρ’ ότι η αντιληπτική τους ικανότητα είναι υψηλή.
Οξύμωρο και παράδοξο.
Συχνές δυσκολίες είναι η διάκριση των μαθηματικών συμβόλων, η εκμάθηση της προπαίδειας, η
αντίληψη της ακολουθίας των αριθμών κατά την πρόσθεση και αφαίρεση, η θεσιακή αξία του κρατούμενου, κ.α.
Γιατί οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες «ξεχνούν» αυτά που μελετούν;
Οι περισσότεροι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες ή Δυσλεξία δεν μπορούν
- να κατανοήσουν ένα κείμενο πιο σύνθετο εννοιολογικά, συντακτικά ή λεξιλογικά
- να βρουν στο λεξικό τι σημαίνουν οι άγνωστες λέξεις
- να καταλάβουν στην ουσία τι λέει το κείμενο και να το μελετήσουν
- να εφαρμόσουν στρατηγικές μελέτης.
Έτσι καταφεύγουν στη στείρα και επιφανειακή απομνημόνευση, που θα έχει ξεχαστεί μέχρι το
πρωί. Άλλες φορές, εξαρτώνται πάντα από κάποιον που θα πρέπει να τούς το εξηγεί.
Πώς μπορεί ένα άτομο με φυσιολογική έως υψηλή νοημοσύνη να έχει Μαθησιακές Δυσκολίες;
Κι όμως μπορεί.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μοναδικά ξεχωριστός. Στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες η αντιληπτική ικανότητα δεν συμβαδίζει με ελλείμματα σε γνωστικούς τομείς π.χ. στην ανάγνωση, την γραπτή έκφραση και αυτό αποτελεί από μόνο του μια παραδοξότητα.
Τι είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες που απορρέουν από άλλες δυσκολίες ;
Είναι δυσκολίες που εμφανίζουν τα παιδιά στην σχολική ζωή στην διαδικασία της μάθησης κάτω από την “ομπρέλα” άλλων διαταραχών:
από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)
από Προβλήματα Λόγου και Ομιλίας
από Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος
από Νοητική Αναπηρία
από Αισθητηριακές μειονεξίες
Τι γνωρίζουμε γι’ αυτές τις Μαθησιακές Δυσκολίες;
Εμφανίζονται στους γνωστικούς τομείς της Ανάγνωσης, της Γραφής, την Ορθογραφημένης Γραφής, της Γραπτής Έκφρασης και των Μαθηματικών αλλά με διαφορετικά συμπτώματα απ’ ό,τι
αντίστοιχα στις ειδικές, στην Δυσλεξία.
Μαθησιακές Δυσκολίες και Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας
Παιδιά που έχουν δυσκολίες στο Φωνολογικό, Μορφολογικό, Συντακτικό και Πραγματολογικό επίπεδο του Προφορικού Λόγου έχουν κατά 85% πιθανότητες να εμφανίσουν εκτεταμένες Μαθησιακές Δυσκολίες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην Πρόσληψη και Έκφραση του Γραπτού Λόγου.
Μαθησιακές Δυσκολίες και Νοητική Αναπηρία
Οι άνθρωποι που εμφανίζουν σχετική καθυστέρηση στα αναπτυξιακά του ορόσημα αλλά φοιτούν στην γενική εκπαίδευση εμφανίζουν αντίστοιχα ελλείμματα στην κατάκτηση των βασικών δεξιοτήτων που αφορούν την μάθηση.
Στους μαθητές αυτούς, στα πλαίσια ενός συμπεριληπτικού και ενταξιακού εκπαιδευτικού προγράμματος, εκτός από την παιδαγωγό παράλληλης στήριξης θα πρέπει να ακολουθηθεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.
Ποιές Μαθησιακές Δυσκολίες παρουσιάζουν οι μαθητές με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ);
Αν δεν παρουσιάζουν συνοσηρότητα με άλλες διαταραχές, τότε κυρίως παρουσιάζουν δυσκολίες στην Παραγωγή Γραπτού Λόγου, στην νοηματική επεξεργασία λογοτεχνικών κειμένων, στην κριτική και ερμηνευτική κατανόηση, και, εν γένει, στην διαδικασία μελέτης και στην χρήση πραγματολογικών πληροφορικών που επεξεργάζονται.
Μαθησιακές Δυσκολίες και ΔΕΠ - Υ
Τι να πρωτογράψει κανείς για τους μικρούς και μεγάλους μαθητές με ΔΕΠ-Υ , τους οποίους τις περισσότερες φορές τους διακρίνει η αξιοθαύμαστη ευστροφία, η ταχύτατη σκέψη, η ευφάνταστη δημιουργικότητα, η υψηλή αντιληπτικότητα και οπτική αντίληψη, αλλά, όμως, κάποιες φορές χαμηλή σχολική επίδοση. Πιθανά ελλείμματα που παρουσιάζουν είναι στην Ορθογραφημένη Γραφή, στην οργάνωση και δόμηση του Γραπτού Κειμένου, στην οργάνωση της σχολικής ζωής και της μελέτης, στην «αντοχή» για συστηματική μελέτη κειμένων, στον συντονισμό σκέψης – λόγου, στην ακολουθία σταδίων σε μια συλλογισμική διαδικασία κ.α.
Προσοχή!
Όταν ένα παιδί παρουσιάζει Δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ η μαθησιακή του εικόνα είναι πιο βεβαρυμένη.
Μαθησιακές Δυσκολίες και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Δύσκολος Δρόμος.
Οι μαθητές παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στην ανάγνωση, στην επεξεργασία και κατανόηση κειμένων, στην παραγωγή γραπτού λόγου αλλά και στην μελέτη μακροσκελών ακαδημαϊκών κειμένων καθώς και στην κατανόηση εννοιών από τον επιστημονικό χώρο των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Βιολογίας και της Ιστορίας.
Συνυπολογίζουμε και τα εμπόδια και τις δυσκολίες «ημών» των εκπαιδευτικών να αποδεχτούμε την ανάγκη προσαρμογής των εγχειριδίων, της εκπαιδευτικής μεθόδου και του τρόπου διδασκαλίας στις ειδικές εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
Ποιες είναι οι συνέπειες των Μαθησιακών Δυσκολιών;
Σοβαρές.
- Αναχαιτίζουν την προσωπική ανέλιξη
- Παρεμποδίζουν την επιτυχή ακαδημαϊκή επίδοση
- Δυσχεραίνουν την προφορική και γραπτή έκφραση
- Εμποδίζουν την πρόσληψη, την κατανόηση και την αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου, όπως εμφανίζεται σε πλήθος δοκιμασιών της σχολικής εκπαίδευσης
- Ενίοτε υπαγορεύουν σοβαρά γνωστικά ελλείμματα
- Περιορίζουν και στενεύουν την ζωή των ανθρώπων
- Δημιουργούν ”πικρά”» και “στενάχωρα” συναισθήματα προσωπικής αποτυχίας
